Tehnologia distruge copilăria !

                          Îţi aminteşti cu nostalgie de copilăria ta, poate le povesteşti copiilor tăi despre păţaniile pe care le-ai trăit sau schimbi cu prietenii impresii despre viaţa de acum douăzeci-douăzeci şi cinci de ani. Era frumos atunci şi ar putea fi frumos chiar şi acum, dar din păcate tehnologia distruge copilăria.

                          Merg pe stradă şi văd copii de trei, patru, cinci ani cu tablete şi telefoane în braţe. Când aveam vârsta lor, noi aveam în braţe păpuşi sau maşinuţe. Nu plângeam pentru cel mai nou model de iphon, ci pentru ultima păpuşă Barbie apărută. Când ne întorceam de la şcoală abia aşteptam să ieşim afără cu prietenii şi să jucăm şotron, să sărim coarda sau să presupunem că suntem personaje cu puteri fantastice. 

Foto: We Heart It

saritura_sotron

                         Dragi bărbaţi, vă mai amintiţi acea perioadă a copilărie când jucaţi fotbal, iar cel mai gras din echipă era întotdeauna portarul? Cel care aducea mingea îşi alegea întotdeauna cei mai buni jucători în echipă şi nu avea voie să fie supărat de ceilalţi pentru că îţi lua mingea şi pleca acasă. Acum e la modă GTA-ul sau CS-ul, nu hoţii şi vardiştii.

                         Dragi femei, voi vă mai amintiţi toate acele ore de croitorie în care păpuşile se transformau în modele pentru designeri vestimentari care se ascundeau în interiorul vostru? Toate acele bârfe nevinovate la care erau supuse cele care nu făceau parte din grup… Acum aşa ceva nu mai e la modă. Acum sunt mii de jocuri în care fetiţele pot fi designeri. 

                         Certurile nu durau mai mult de o noapte. După-amiaza următoare ne reuneam din nou şi nu îşi mai amintea nimeni acele ,,cuvinte grele” pe care ni le spuneam.

                          Noi avem ce să le povestim copiilor şi nepoţilor noştri, dar copiii de azi ce vor povesti la rândul lor? Vor povesti cât de eroi erau în jocurile de pe tabletă? Sau cum abia aşteptau să termine orele pentru a ajunge acasă la laptop? Le vor spune cum au adunat câteva zeci de like-uri la o fotografie de profil?

                          Mă adresez tuturor părinţilor tineri: Doar pentru că lumea evoluează atât de alert nu înseamnă că trebuie să le distrugem copiilor noştri copilăria. Acum copiii de şase ani ştiu că nu mai există Moş Crăciun. Noi am aflat abia după zece ani şi chiar şi atunci a fost o tragedie. Lăsaţi-vă copii să aibă o copilărie de care să îşi poată aminti cu drag, nu una dictată de trendurile tehnologiei. Vrem să creştem oameni, nu roboţei !

                          E mare păcat să distrugem ceva atât de frumos precum copilăria. Nu credeţi?

Tu ai citit cartile scrise de mine?

Dama De Trefla

Femeia, ca oricare alt om, este jumătate trup şi jumătate suflet… Însă sufletul ei este prea mare pentru a putea fi cuprins în ,,jumătate”.

Other posts

 • Din păcate ai foarte mare dreptate,sunt unul din copii a cărui copilărie i.a fost furata și distrusa de tehnologie. Stăteam într.o seară și mă uitam peste pozele de demult,poze care surprindeau copilăria mea simpla,vremuri în care nu știam ce e ăla internet,jocuri in rețea,sau mai sțiu eu ce alte lucruri ce aveau sa.mi fure o parte importanta din viața și sa mă facă sa o regret. În acel moment am izbucnit,vorbesc serios,în plâns dându.mi seama ca am fost „jefuit”.
  Din păcate pentru generațiile ce vor venii nu vor mai exista acele activități care obișnuiau sa contureze copilăria,nu vor mai exista nazbatiile care sa fie povestite mai apoi copiilor/nepoților,nu vor mai exista pentru ei jocurile de afară cu prietenii care sa le formeze caracterul,vor fi înecați în tehnologie moderna care îi va face niște roboti dependenți de smartphone ce le va părea parcă sursa vieții lor……păcat……

 • COMMENT (1)

  1. Cosmin 12th iulie 2018 at 21:29 -

   Din păcate ai foarte mare dreptate,sunt unul din copii a cărui copilărie i.a fost furata și distrusa de tehnologie. Stăteam într.o seară și mă uitam peste pozele de demult,poze care surprindeau copilăria mea simpla,vremuri în care nu știam ce e ăla internet,jocuri in rețea,sau mai sțiu eu ce alte lucruri ce aveau sa.mi fure o parte importanta din viața și sa mă facă sa o regret. În acel moment am izbucnit,vorbesc serios,în plâns dându.mi seama ca am fost „jefuit”.
   Din păcate pentru generațiile ce vor venii nu vor mai exista acele activități care obișnuiau sa contureze copilăria,nu vor mai exista nazbatiile care sa fie povestite mai apoi copiilor/nepoților,nu vor mai exista pentru ei jocurile de afară cu prietenii care sa le formeze caracterul,vor fi înecați în tehnologie moderna care îi va face niște roboti dependenți de smartphone ce le va părea parcă sursa vieții lor……păcat……

   Reply

  Leave a Reply