O carte pentru suflet

                          Mi-am petrecut o mare parte a vieţii în compania cărţilor şi pot spune că unele dintre ele mi-au schimbat radical flori-pentru-algernon-daniel-keyes-artconcepţiile despre viaţă, iar altele le-au întărit.

                        ,,Flori pentru Algernor” de Daniel Keyes este una dintre cărţile care cred că ar reuşi să impresioneze şi cea mai pietrificată inimă. Demonstrează în cel mai sensibilizant mod posibil supremaţia pe care o au sentimentele în comparaţie cu raţiunea.

                        Acţiunea îl are în prim-plan pe Charlie, un bărbat trecut de 30 de ani, redus mintal, abandonat de familia care îl credea un real pericol, care lucrează într-o brutărie ca om de serviciu. El urmeaza cursuri la o şcoală specială pentru persoane cu probleme asemănătoare cu ale sale, dar reuşeşte să se facă remarcat datorită dorinţei arzătoare de a evolua, de a-şi depăşi actuala condiţie intelectuală. Datorită acestei ambiţii puternice, profesoara sa îl selectează pentru a lua parte la un experiment menit să îi crească semnificativ coeficientul de inteligenţă. Acest experiment presupunea o operaţie pe creier şi dăduse rezultate satisfăcătoare la şobolani. Cartea este structurată sub forma unor rapoarte de progres pe care Charlie le scrie pentru a le preda celor care se ocupau cu cercetarea ştiinţifică. La început scrisul este uşor incoerent, aparţinând unui individ semianalfabet care are noţiuni foarte incerte despre gramatică, dar după operaţia la care este supus progresele nu întârzie să apară şi se reflectă şi în scrisul acestuia.

                        Algernon este un şobolan alb care fusese supus aceluiaşi experiment şi se afla in directă concurenţă cu Charlie. Acesta din urmă reuşeşte într-un timp foarte scurt să atingă un nevel incredibil al inteligenţei, are o relaţie cu fosta sa profesoară şi ajunge la concluzia că cei pe care îi venerase pentru inteligenţa lor nu erau nimic altceva decât nişte minţi mediocre. Se ataşează de Algernon imediat ce trece peste ura pe care i-o purtase în momentele în care nu reuşea să îi egaleze rezultatele la jocurile care aveau menirea să le testeze progresul şi la un moment dat îşi dă seama că inteligenşa acestuia suferă un regres.

                     Urmează declinul.

                     Realizează că regresul apărut la Algernon îşi va face simţită prezenţa şi asupra sa. Încetul cu încetul rapoartele sale de progres revin la aspectul iniţial. Algernon moare ( şi nu vreau să ofer mai multe detalii pentru că este o carte care merită din plin să fie citită ), iar Charlie urmează să fie trimis la un sanatoriu imediat ce inteligenţa sa ajunge la nivelul iniţial, dar ultima frază din carte dezvăluie scopul acesteia şi anume reuşeşte să confere supremaţie sentimentelor, reuşeşte să sensibilizeze în cel mai profund mod:

                    ,,P.S. dacă ajungeţ pa colo săj puneţ o floare pe mormânt lu Algernon în curtea dispatele casi.”

                     O carete care trebuie citită într-o viaţă şi una dintre puţinele cărţi care mi-au furat lacrimi. O carte la care mi-aş fi dorit să nu găsesc sfârşit…

                     Aveţi cărţi care v-au marcat existenţa ? Dacă da, care sunt acestea?

Tu ai citit cartile scrise de mine?

Dama De Trefla

Femeia, ca oricare alt om, este jumătate trup şi jumătate suflet… Însă sufletul ei este prea mare pentru a putea fi cuprins în ,,jumătate”.

Other posts

 • COMMENT (1)

  1. nicu 15th octombrie 2015 at 18:53 -

   Mulțumesc pentru recomandare !!! Am să caut cartea

   Reply

  Leave a Reply