La finalul zilei, când nu îți e nimeni alături, ești singur sau liber? 

                        Avem tendința să credem că a iubi și a fi cu cineva înseamnă să ne îngrădim libertatea. Deși asta se poate întâmpla numai alături de oamenii nepotriviți, pentru că ceilalți nu îți limitează niciun orizont al vieții, ci dimpotrivă, le lărgesc pe toate. Avem tendința să credem că iubind, suntem nevoiți să facem compromisuri și să renunțăm la anumite părți din noi care ne plac și ne aduc fericire. Dar asta nu e adevărat. Cine te iubește sincer te va încuraja mereu să fii tu însuți, să faci ce îți place, în măsura în care acele lucruri nu îți fac rău. 

                        Avem tendința să confundăm singurătatea cu libertatea. Și poate că de vină e faptul că am iubit oamenii nepotriviți cândva, oameni care au încercat din răsputeri să ne schimbe și să ne facă așa cum și-ar fi dorit să fim, fără ca noi să fim siguri că vrem asta. Dar, cu siguranță, poți fi liber fără să fii singur. De fapt, despre asta e vorba în cuplu, atunci când iubești, despre a-i lăsa celuilalt libertatea să fie el însuși, să fie cum vrea, cum îi place, fără să încerci să îl schimbi pentru a fi cum vrei tu… Tocmai pentru că deja e exact așa cum ți-ai dorit mereu să fie. 

                        La finalul zilei, când nu îți e nimeni alături, ești singur sau liber? 

                        Când ajungi acasă și nu te așteaptă nimeni pentru a te asculta și a te înțelege, pentru a te sfătui și a-ți povesti cum i-a fost ziua, când ajungi acasă și nu miroase a parfumul persoanei iubite, ești cu adevărat liber?… Și mai ales, ești cu adevărat fericit? 

                        E greșit să trăim cu impresia că iubirea și oamenii pe care îi iubim ne îngrădesc în vreun fel pentru că cei care ne vor iubi cu adevărat ne vor ajuta să creștem, ne vor da aripi și ne vor învăța să zburăm. Să iubești nu înseamnă că ți-ai pierdut libertatea, ci dimpotrivă, înseamnă că ai descoperit o parte a ei pe care încă nu o știai. 

Foto: Sebastián León Prado

 

Tu ai citit cartile scrise de mine?

Dama De Trefla

Femeia, ca oricare alt om, este jumătate trup şi jumătate suflet… Însă sufletul ei este prea mare pentru a putea fi cuprins în ,,jumătate”.

Other posts