Cel mai bun sfat pe care mi l-a dat mama, printre multe altele, a fost să nu depind de nimeni, să mă descurc singură, să nu aștept ca lucrurile bune să mi se întâmple pur și simplu, fără să fac ceva pentru ele, fără să le merit.

 

                   Mama mereu îmi oferea sfaturi, chiar și când nu le așteptam. Pe unele le-am luat ca pe pedepse pentru că mi le oferea ca pe învățăminte din greșelile altora. Simțeam acel „Uite, vezi, ce se poate întâmpla dacă nu mă asculți” pe care nu mi l-a spus niciodată. Dar îl simțeam. L-a sădit cumva în mine și am judecat-o un timp pentru asta. Iar acum îi mulțumesc, pentru că de fiecare dată când sunt pe punctul de a lua o decizie îndoielnică mă gândesc dacă i-ar face pe ai mei mândri sau nu. 

                   Și nu am luat decizii greșite. 

                   Cel mai bun sfat pe care mi l-a dat mama, printre multe altele, a fost să nu depind de nimeni, să mă descurc singură, să nu aștept ca lucrurile bune să mi se întâmple pur și simplu, fără să fac ceva pentru ele, fără să le merit. Îmi spunea că puțini oameni sunt loiali cu adevărat și că îmi trebuie timp ca să-i deosebesc pe cei sinceri de cei fățarnici, prea mult timp. Îmi spunea că trebuie să învăț și să muncesc, nu să aștept să primesc de la alții pentru că alții oferă doar resturi. 

                   „Să nu depinzi de bărbat, să nu depinzi de prieteni” îmi spunea. Și avea dreptate. Cei mai mulți pleacă dacă găsesc măcar iluzia de mai bine la altcineva și aproape toți te lasă baltă când nu mai ai ce să le oferi, când ești jos și ai nevoie să îți întoarcă toată acea bunătate pe care le-ai oferit-o cândva. 

                   Au fost și vremuri când mi-am legat sufletul de oameni, de cuvintele lor și de amăgiri naive. A fost o vreme în care aveam încredere de dat pe nimic și nu mă zgârceam deloc. Dar vremurile alea au trecut. Pentru că la încredere mi s-a răspuns cu minciuni, la iubire cu nepăsare și la prietenie cu indiferență. 

                   Oamenii se maturizează. M-am maturizat și eu, după ce o vreme am refuzat această maturizare. 

                   Mama avea dreptate, oamenii pleacă, nu e bine să depinzi de ei, cu nimic, dar mai ales cu sufletul. 

                   Sunt și câțiva care merită, iar când îi întâlnești, pur și simplu știi. Abia atunci îți dai seama că cei dinainte nu meritau tot ce ți-au luat. 

Foto: Le Creuset

 

Tu ai citit cartile scrise de mine?

Dama De Trefla

Femeia, ca oricare alt om, este jumătate trup şi jumătate suflet… Însă sufletul ei este prea mare pentru a putea fi cuprins în ,,jumătate”.

Other posts

Vecoro